Olejki eteryczne

Olejek anyżowy

Olejek anyżowy to olejek eteryczny otrzymywany z rośliny olejkodajnej biedrzeniec anyż z rodziny selerowatych. Dojrzałe, suche owoce anyżu zawierają olejek, który pozyskuje się metodą destylacji z parą wodną. Olejek i jego główny składnik – anetol – są stosowane w wielu gałęziach przemysłu jako substancje zapachowe (aromatyzowanie np. artykułów spożywczych, kosmetyków, …