Olejek cynamonowy

Olejki eteryczne

Olejek cynamonowy to olejek eteryczny, pozyskiwany z cynamonowca cejlońskiego, gatunku drzewa, należącego do rodziny wawrzynowatych. Gatunek jest uprawiany na Cejlonie, Seszelach i Madagaskarze. Głównym surowcem olejkodajnym jest kora, z której otrzymuje się, metodą destylacji z parą wodną, olejek zawierający 42–75% aldehydu cynamonowego. Jest stosowany do aromatyzowania artykułów spożywczych oraz w perfumerii i kosmetyce. Olejki otrzymywane z liści i korzeni mają mniejszą wartość.

Olejek pozyskuje się z kory cynamonowca metodą destylacji z parą wodną. W prymitywnych urządzeniach do destylacji, pracujących w miejscu zbiorów, osiągana jest wydajność ok. 0,2% olejku o zapachu cynamonu i korzennym smaku. Olejek zawiera ok. 55% aldehydu cynamonowego i do 18% eugenolu. Znaczna część aldehydu utlenia się do kwasu cynamonowego. W doskonalszych instalacjach destylacyjnych osiąga się wydajność 0,5–1,0%, a zawartość aldehydu cynamonowego waha się w zakresie 42–76%. Poza tym aldehydem olejki z kory zawierają wiele innych związków, od których zależy ich smak i zapach.

Olejek cynamonowy z liści jest otrzymywany na Cejlonie, Seszelach i Madagaskarze. Olejek ma zapach goździkowo-cynamonowy, ponieważ dominującym składnikiem jest eugenol. Olejek cynamonowy z korzenia pachnie kamforą. Zawiera kamforę, pinen, felandren, eukaliptol, eugenol, safrol i inne.

Olejek cynamonowy z kory jest stosowany do aromatyzowania artykułów spożywczych. Jest składnikiem perfum typu orientalnego oraz środków kosmetycznych, na przykład do pielęgnowania jamy ustnej. Olejek z liści jest surowcem do produkcji eugenolu, który z kolei jest przetwarzany na wanilinę.

Aktywność biologiczna i zastosowania w medycynie wiążą się zwykle z zawartością aldehydu benzoesowego, należącego do środków drażniących stosowanych w maściach, na przykład rozgrzewających i przeciwbólowych. Drażnienie komórek czuciowych w jamie ustnej wzmaga wydzielanie soku żołądkowego. Olejki drażniące stosowane w nadmiarze wywołują stany zapalne błony śluzowej żołądka. Biologiczna aktywność aldehydu cynamonowego jest wciąż przedmiotem specjalistycznych badań.

Olejki eteryczne
Maść tygrysia

Maść tygrysia to potoczna nazwa przeciwbólowych i rozgrzewających maści leczniczych o różnym składzie i zastosowaniach, pochodząca od znaku firmowego producenta. Wynalazcą maści tygrysich był żyjący w Rangunie w Birmie chiński zielarz Aw Chu Kin (胡子钦, pinyin Hú Zǐqīn). Opakowania swoich leków sygnował wizerunkiem tygrysa, będącego w kulturze dalekowschodniej symbolem siły. …

Olejki eteryczne
Absolut

Absolut, olejek absolutny to olejek eteryczny zawierający niemal wyłącznie lotne związki wonne, otrzymywany ze stałych lub półstałych substancji zapachowych, które są mieszaninami licznych związków o różnej lotności, wonnych i bezwonnych. Absoluty są wyodrębniane w procesie wykorzystującym operacje ekstrakcji, wymrażania i destylacji. Surowcami dla produkcji absolutu są: konkrety – produkty ekstrakcji …

Olejki eteryczne
Enfleurage

Enfleurage to najstarsza metoda otrzymywania olejków eterycznych oparta na zasadzie pochłaniania przez tłuszcze zapachów. Przy użyciu tej techniki otrzymywana jest esencja zwaną absolutem. Technika używana dla wyjątkowo delikatnych kwiatów takich jak jaśmin, tuberoza czy kwiat pomarańczy. Kwiaty te bardzo źle znoszą wpływ ciepła, zachowują jednak swój zapach na długo po …